Γ. Πατούλης: «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά μας που οι προτάσεις του ΙΣΑ υιοθετήθηκαν, νομοθετήθηκαν και θα αποτελέσουν δύναμη προστασίας, στην άσκηση του ιερού καθήκοντος, των γιατρών στα νοσοκομεία.

Δικαιώθηκε ο πολυετής αγώνας του ΙΣΑ για την διασφάλιση συνθηκών ασφαλείας στους γιατρούς κατά τη διάρκεια άσκησης, του λειτουργήματός τους.

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο “Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας” νομοθετούνται οι προτάσεις που είχε καταθέσει ο ΙΣΑ, στους συναρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας κ.κ. Τσιάρα και Πλεύρη, τον περασμένο Μάιο.

Ειδικότερα, στο άρθρο 25, στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ότι «όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή».

Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ είχε ζητήσει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε επανειλημμένες συναντήσεις του με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, τον περασμένο χρόνο πραγματοποίησε εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών, για την πρόληψη της βίας, ενάντια στους υγειονομικούς με μήνυμα «Οι λευκές μπλούζες σώζουν ζωές Όχι στη βία εναντίον τους» που είχε μεγάλη απήχηση, ενώ η Νομική υπηρεσία του ΙΣΑ παρέχει νομική συμπαράσταση στους γιατρούς μέλη του που έχουν πέσει θύματα βίας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας καθώς η Πολιτεία έκανε αποδεκτές τις προτάσεις του ΙΣΑ και έλαβε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ενάντια στη βία ειδικά όταν εκδηλώνεται κατά του υγειονομικού προσωπικού. Οι γιατροί που ασκούν με αυταπάρνηση τα καθήκοντά τους και στηρίζουν τον ασθενή και το σύστημα υγείας, θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, στο χώρο της εργασίας τους. Χαιρόμαστε που νομοθετήθηκαν οι προτάσεις του ΙΣΑ και θα αποτελέσουν δύναμη προστασίας στην άσκηση του ιερού καθήκοντος των γιατρών στα νοσοκομεία”.