Στα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου PET-CT, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων παρευρέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο Εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» , κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Γιώργος Αμυράς, οι Βουλευτές Ιωαννίνων, κα Αλεξάνδρα-Μαρία Κεφάλα και κος Σταύρος Καλογιάννης, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κ. Γιάννης Καρβέλης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Νικόλας Κατσακιώρης, ο Αναπληρωτής Διοικητής, κ. Κωνσταντίνος Ντιναλέξης, η Επίκουρη Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής και Διευθύντρια του Κλινικού Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, κα Χρύσα Σιώκα.

Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο.

Το σύστημα ποζιτρονικής και αξονικής τομογραφίας PET/CT αποτελεί μια ακόμη δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχος, το ύψος της οποίας ανήλθε στα 1,8 εκατομμύρια.

Αποτελεί το πρώτο στα Ιωάννινα και την Ήπειρο και θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, που περιλαμβάνει την Δυτική-Βορειοδυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Λευκάδα.

Ήδη, για την εύρυθμη λειτουργία του το Κλινικό Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής έχει στελεχωθεί, με νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ έχει προκηρυχθεί θέση ιατρού ειδικότητας πυρηνικής ιατρικής.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός κατά την ομιλία της δήλωσε:

«Συνάδελφοι και φίλοι, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα από τα μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας, ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε ένα σύγχρονο κτίριο, είναι δηλαδή από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία που έχουμε και στην Ελλάδα και μια από τις καλύτερες δομές που διαθέτουμε. Είναι ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο, εξυπηρετεί έναν πληθυσμό που ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο, γιατί εξυπηρετεί την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τους Παξούς και τη Λευκάδα και πιθανώς αν χρειαστεί και τα βόρεια σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας ή τα δυτικά όρια της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι πολίτες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Στην Ελλάδα, ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε πολλές φορές, τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες δωρεές. Όμως, οι δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι οι μεγαλύτερες που έχουμε στην υγεία. Είναι διαχρονικές, όχι μόνο για την πανδημία. Και δεν είναι μόνο τα μηχανήματα που είναι άριστα τεχνολογικά: Είναι η ποιότητα του χώρου που δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας για τον άρρωστο, που συνήθως έρχεται να εξεταστεί με άγχος και φόβο, με πιθανή διάγνωση κακοήθειας. Η σταδιοποίηση εκεί είναι απαραίτητη, γιατί χωρίς αυτή, δεν μπορούμε να χαράξουμε θεραπεία και να δώσουμε θεραπεία στον άρρωστο.

Οφείλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω από καρδιάς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φυσικά όλους εσάς, το υγειονομικό προσωπικό αλλά και τις διοικήσεις για τη συνολική προσπάθεια που κάνετε καθημερινά, για τη προσφορά σας»

Επιπλέον, η κα Μίνα Γκάγκα περιηγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου, ξεκινώντας από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και συνεχίζοντας στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, την Καρδιολογική Νοσηλευτική Μονάδα, η οποία διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο βοήθειας και έτσι οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετηθούν καλώντας τηλεφωνικά ή με email. Επίσης, η κα Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, το Εξεταστήριο Κόπωσης, τους θαλάμους ασθενών, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει, καθώς και την Πνευμονολογική Κλινική και το Εργαστήριο Ύπνου.

Στη συνέχεια, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, συνοδευόμενη από τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία του Βουλευτή Θεσπρωτίας, κ. Βασίλη Γιόγιακα, του Δημάρχου, κ. Σπύρου Παππά και του Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Χρήστου Τσουρά, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Θανάση Ντάνη, πλήθος ιατρών του νοσοκομείου όπως οι Διευθύντριες του Ακτινολογικού και του Παιδιατρικού Τμήματος, ο Διευθυντής του Ορθοπεδικού Τμήματος, η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, κ. Ανδρέας Παπαλαμπρακόπουλος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν η προμήθεια ψηφιακού μαστογράφου και λιθοτρίπτη και συζητήθηκε το θέμα των κινήτρων στους γιατρούς, έτσι ώστε να ενισχύονται με ανθρώπινο δυναμικό τα περιφερικά νοσοκομεία. Η κα Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε τη ΜΑΦ, το Βρογχολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο, την Παιδιατρική και Καρδιολογική Κλινική, τα χειρουργεία, τον μαγνητικό και αξονικό τομογράφο.

Αποχωρώντας, η Αναπληρώτρια Υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την άριστη κατάσταση του νοσοκομείου, ενώ ευχαρίστησε όλο το προσωπικό για την άψογη συνεργασία που έχουν, το ευχάριστο κλίμα που υπάρχει στο νοσοκομείο και κυρίως για την εξαιρετική φροντίδα που παρεχουν στους ασθενείς.