Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης και την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, με τη πρώτη δόση του να καταβάλλεται πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στον ΑΝΤ1 Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έως στις 10 Δεκεμβρίου θα δοθούν προκαταβολές στους παλαιούς δικαιούχους με βάση την περσινη κατανάλωση (τα ίδια ποσά δηλαδή) ενώ οι νέοι δικαιούχοι θα πάρουν χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα ποσά αυτά θα συγκριθούν με τα τα παραστατικά των αγορών και θα γίνουν οι σχετικοί συμψηφισμοί. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει μέσα στο Νοέμβριο προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Αλλες δύο πληρωμές μέχρι τον Απρίλιο

Ολα αυτά θα συγκριθουν με τα παραστατικά αγοράς και Θα ακολουθήσουν άλλες δύο πληρωμές:

• Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.
• Έως την 30η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.

Σύμφωνα με τα νέα και τελικά δεδομένα, τα ποσά του επιδόματος θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν ήδη πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλους τρόπους, πλην φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτούς θα ισχύσουν νέα αυξημένα εισοδηματικά όρια.

Για όσους εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ως μέσα θέρμανσης και επανέλθουν στο πετρέλαιο ή χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα, τα ποσά του επιδόματος θα είναι διπλάσια, δηλαδή θα κυμαίνονται από 200 μέχρι 1.600 ευρώ.

3 κατηγορίες δικαιούχων

Όμως, γι’ αυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια. Ουσιαστικά, διαμορφώνονται 3 κατηγορίες δικαιούχων:

1. Οι παλιοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι «έκαψαν» πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν το αυξημένο επίδομα. Για αυτούς θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο και 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.
2. Οι παλιοί, που πήραν πέρσι το επίδομα και «έκαψαν» φυσικό αέριο. Αν φέτος «κάψουν» πετρέλαιο, θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα. Και για αυτούς θα ισχύσουν τα (ως άνω) διευρυμένα εισοδηματικά όρια.
3. Οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ όμως θέλει προσοχή: Οι νέοι δικαιούχοι θα ενταχθούν με τα περσινά εισοδηματικά όρια (ετήσιο 14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Αυτοί θα πάρουν διπλο το φετινό αυξημένο επίδομα. Το ελάχιστο ποσό θα είναι 200 ευρώ και το μέγιστο 1.600 ευρώ. Ετσι λοιπόν για όσους δικαιούχους διαμένουν σε πολυκατοικίες, στις οποίες υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς από το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο στο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, εφόσον συμφωνήσουν να γίνει αυτή η επαναφορά, το επίδομα θα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα αυξηθεί από τα 180.000 στα 200.000 ευρώ, προκειμένου όσοι βρίσκονται λίγο κάτω από το όριο των 180.000 ευρώ να μη χάσουν το επίδομα επειδή αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους.

Με τις αλλαγές αυτές, ο συνολικός αριθμός των οικογενειών που θα εισπράξουν το επίδομα θα αυξηθεί από 827.576 σε περίπου 1.300.000.