Άρθρο της Ειρήνης Ραϊδη, ψυχολόγου, ειδικευμένης στη συστημική και οικογενειακή θεραπεία

Και ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι!!Τα σχολεία έκλεισαν και πολλοί εργαζόμενοι ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους άδειες. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η φετινή χρονιά δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά. Σε συνέχεια και της προηγούμενης χρονιάς, βιώσαμε καραντίνα, περιοριστικά μέτρα, το φόβο της ασθένειας και του θανάτου, απώλειες σε πολλά επίπεδα. Τα παιδιά πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιά με τηλεκπαίδευση, γεγονός που τα απομάκρυνε από τους φίλους και το συνηθισμένο πρόγραμμα της καθημερινότητάς τους. Οι γονείς και τα ίδια τα παιδιά, χρειάστηκαν τεράστια ψυχικά αποθέματα για να βγάλουν εις πέρας μια τόσο πρωτόγνωρη συνθήκη. Οι ηλικιωμένοι κλείστηκαν για μια ακόμη φορά στα σπίτια τους, σε απόσταση από τα παιδιά, τα εγγόνια και τους φίλους τους μέχρι να εμβολιαστούν.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, όλοι μας, έχουμε την ανάγκη να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με θετικές εμπειρίες και συναισθήματα. Σε συνδυασμό με την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, ανοίγεται ένα παράθυρο ελευθερίας όπου μετά από πολύ καιρό επιτρέπεται να ταξιδέψουμε, να βγούμε για τον καφέ μας ή το ποτό μας, να δούμε τους φίλους μας, να αφήσουμε τα πρόσωπά μας ακάλυπτα.
Κάθε άνθρωπος, για να αντέχει την απαιτητική καθημερινότητα, να είναι αποδοτικός στην εργασία ή τις σπουδές του, να μπορεί να παίζει με επιτυχία τους ρόλους που έχει αναλάβει στη ζωή του, χρειάζεται πού και πού ένα διάλειμμα. Και στην Ελλάδα άδεια = καλοκαίρι. Ανάλογα με τα οικονομικά τους και τις μέρες άδειας ή διακοπών, όλοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση προς τον εαυτό τους, για ένα διάλειμμα. Μπορεί να είναι μια επίσκεψη στο χωριό και στο πατρικό σπίτι, μπορεί να είναι εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες και προορισμούς, μπορεί να είναι διακοπές σε κάμπινγκ ή σε εξοχικά φίλων, μπορεί να είναι διακοπές σε νησί ή στο βουνό, μπορεί να είναι όμορφες στιγμές χαλάρωσης με φίλους στο δροσερό μπαλκόνι μας. Ό,τι μπορεί και ό,τι αρέσει στον καθένα.
Η αποφόρτιση που μας προσφέρουν οι διακοπές, είναι απαραίτητη για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Ο χρόνος χαλάρωσης, χωρίς το άγχος της δουλειάς, βοηθάει να αναταχθούμε όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των σχέσεων με τους σημαντικούς άλλους, το σύντροφο, τα παιδιά, τους φίλους.
Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται και από τις διακοπές και την ανανέωση και την ψυχική ισορροπία που αυτές μας προσφέρουν.
Το δικαίωμα στην ξεκούραση είναι τόσο σημαντικό όσο και το δικαίωμα στην εργασία. Η επαγγελματική εξουθένωση ( σύνδρομο burn out), η αναβλητικότητα, η μείωση της αποδοτικότητας, το συνεχές στρες και οι αρνητικές σκέψεις είναι δείκτες- καμπανάκια που μας προειδοποιούν για την ανάγκη μας για ξεκούραση, αναψυχή και αλλαγή παραστάσεων.
Όταν το πνεύμα και το σώμα ξεκουραστεί, τότε αυξάνεται η παραγωγικότητα, η αποδοτικότητα, η δημιουργικότητα, βελτιώνεται η ψυχική και σωματική μας υγεία, νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας, έχουμε μεγαλύτερη ανοχή και κατανόηση, έχουμε καλύτερο ύπνο, λιγότερο άγχος και γεμάτες μπαταρίες για να αντιμετωπίσουμε τις αναποδιές της ζωής. Χτίζουμε όμορφες εμπειρίες για μας και την οικογένειά μας, γεμίζουν τα μάτια μας και η ψυχή μας. Η προσμονή των διακοπών που έρχονται και η νοσταλγία για τις διακοπές που τέλειωσαν είναι όμορφες σκέψεις και συναισθήματα, που μπορούν να στολίσουν και τις πιο άσχημες στιγμές μας…
Βλέπετε κάποιο λόγο που δεν ωφελούν οι διακοπές???Προφανώς όχι! Καλές μας διακοπές λοιπόν!!
Καλό καλοκαίρι!!