Πιέζονται τα νοσοκομεία – Λιγότερα κρούσματα χθες λόγω… «Μήδειας» – Ιωάννινα και Κάλυμνος πάνε για σκληρό lockdown
Με την Αττική να παραμένει σταθερά στο επιδημιολογικό προσκήνιο αλλά και τον χάρτη της χώρας να “κοκκινίζει” συνεχώς σε νέες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επέκταση του πλέγματος των μέτρων, συνεχίζεται η προσπάθεια για την ανάσχεση της επιδημίας κορωνοϊού.
Παράλληλα, εντείνονται οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν στη διαδικασία το περασμένο 48ωρο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων της “Μήδειας”. Από την ερχόμενη Κυριακή και για την υπόλοιπη εβδομάδα θα γίνουν οι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 755 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός χαμηλός που θεωρείται ότι αποτυπώνει μάλλον το πέρασμα της “Μήδειας” στη χώρα παρά την υποχώρηση της επιδημίας. Κι αυτό διότι αφενός οι κακές καιρικές συνθήκες απέτρεψαν τους πολίτες από τη μετάβαση τους σε εργαστήρια για τον έλεγχο για κορωνοϊό, αφετέρου οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τα προβλήματα στη λειτουργία του Ίντερνετ επηρέασαν και τον ρυθμό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων των ελέγχων από τα εργαστήρια προς τον ΕΟΔΥ.
Ο αριθμός των 25.000 τεστ (εκ των οποίων τα 12.000 rapid) που αναφέρονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ εξηγεί και τον τριψήφιο αριθμό των κρουσμάτων. Σημειωτέον πως τις περισσότερες ημέρες της περασμένης εβδομάδας ανακοινώνονταν τετραψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων που προέκυπταν και από δεκάδες χιλιάδες τεστ, 40.000 έως 55.000 τεστ σε ημερήσια βάση.
Τα μισά εκ των χθεσινών 755 κρουσμάτων κορωνοϊού εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, 231 και 125 αντίστοιχα. Επιπλέον, άλλες 11 περιοχές της χώρας συγκέντρωσαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων – κάποιες μάλιστα τις ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε δυναμική ανησυχητικής αύξησης. Αχαία, Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Εύβοια, Βοιωτία, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κεφαλονιά, Θάσος, Κάρπαθος αναφέρθηκαν από τον υπουργό ως περιοχές που παρακολουθούνται από τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ενώ για δύο περιοχές, τα Ιωάννινα και η Κάλυμνος, που έχουν δώσει πολλά και διάσπαρτα νέα περιστατικά κορωνοιού το τελευταίο διάστημα δρομολογείται αυστηρό lockdown.
Πόσοι ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία και πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες
Στα νοσοκομεία της χώρας καταγράφεται πίεση λόγω της επιβάρυνσης των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 και την ανάγκη να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο αριθμός των νοσηλευομένων φαίνεται να σταθεροποιείται – μάλιστα χθες υποχώρησε σε σύγκριση με προχθές- στις απλές κλινικές. Δεν συμβαίνει όπως το ίδιο με την κίνηση των ασθενών προς τις ΜΕΘ.
Όπως έχουν εξηγήσει οι ειδικοί, ποσοστό 5% αυτών που θα εισαχθούν για νοσηλεία λόγω κορωνοϊού, θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων συνέχισε την αυξητική του πορεία – συνολικά 313 διασωληνωμένοι έναντι 309 την περασμένη Τρίτη. Πριν από οκτώ ημέρες, στις 9 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 277.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ΜΕΘ Covid-19 που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, στα νοσοκομεία της χώρας έχουν αναπτυχθεί 656 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες του κορωνοιού – πρόκειται για γενικές κλίνες ΜΕΘ οι οποίες παραχωρούνται για τους ασθενεις με Covid-19. Από αυτές είναι κατειλημμένες οι 351.
Στην Αττική οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 είναι 240, με τις 204 να φιλοξενούν λήψη ασθενεις.
Με μόλις 36 κλίνες ελεύθερες, θεωρείται βέβαιον πως όσοι διοικητές των νοσοκομείων θα κληθούν να παραχωρήσουν και άλλες κλίνες. Οι ανάγκες των ασθενών non covid καλύπτονται μέσω του ΕΚΑΒ σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων.
“Μόνιμα δημιουργούμε, εγκαινιάζουμε και ανοίγουμε και άλλες ΜΕΘ. Θυμίζω την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός στο ΚΑΤ. Πριν από λίγες μέρες στο Ιπποκράτειο στην Αθήνα αλλά και σε άλλα νοσοκομεία.
Σύντομα και άλλες κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Και αυτές μπαίνουν σε λειτουργία. Πάντα με βάση το σχεδιασμό μας, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας τον κύριο Κωτσιόπουλο, των διοικητών των ΥΠΕ και των διοικητών των νοσοκομείων, να προσαρμόζουν τη λειτουργία των ΜΕΘ σε Covid ή σε non Covid ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες υπάρχουν.
Aνάλογα με την επιδημιολογική πίεση και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή”, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, θυμίζοντας ότι έχουν προστεθεί περισσότεροι από 9000 υγειονομικοί στο ΕΣΥ το διάστημα της πανδημίας.
Συνολικά χθες καταγράφηκαν στο ΕΣΥ 182 νέες εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοιού, με τις 103 να γίνονται στην Αττική (δηλαδή το 56% των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία).
Οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοιού ανέρχονταν σε 2.166, με τοιυς 1.583 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και οι 583 σε Μονάδες. Στα νοσοκομεία της Αττικής οι νοσηλευόμενοι μειώθηκαν χθες καθώς δόθηκαν αρκετά εξιτήρια, ωστόσο αυξήθηκαν οι ασθενεις που μπήκαν σε ΜΕΘ. Άλλοι 420 είναι οι νοσηλευόμενοι στη βόρεια Ελλάδα και 362 στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας.
Το μέτωπο των εμβολιασμών και η ενίσχυσή του
Χθες “έσπασε” και το φράγμα των 600.000 εμβολιασμών κατά της λοίμωξης Covid-19, πολυ αντιστοιχεί στο 5,71% της εμβολιαστικής κάλυψης. Πρόκειται για μια μικρή νίκη, δεδομένης της κατάστασης που επικρατούσε κυρίως στην Αττική λόγω της χιονόπτωσης και η οποία προκάλεσε το “πάγωμα” των εμβολιασμών.
Η “Μήδεια” επέφερε δύο τεράστιες προκλήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του εμβολιαστικού σχεδιασμού. “Η πρώτη ήταν να μην χαθούν δόσεις. Δόσεις οι οποίες έληγαν χθες ή σήμερα το πρωί. Ήταν, κυρίως, δόσεις εμβολίου της Pfizer, που έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, 5 μέρες, σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμών.
Για αυτό ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης που έχει εγκριθεί και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια δόσης και πιστεύω το πετύχαμε, χάρη στην προσπάθεια όλων των εργαζομένων, όταν κλείσαμε την μέρα. Η δεύτερη πρόκληση είναι ο επαναπρογραμματισμός των ραντεβού.
Όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες και όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και εμβολιαστικό κέντρο που είναι ο εμβολιασμός” εξήγησε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πότε και πώς θα εμβολιαστούν όσοι έχασαν το ραντεβού
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού, όπως τον ανακοίνωσε χθες ο κ.μΘεμιστοκλέους, περιλαμβάνει τρεις ομάδες.
Η πρώτη αφορά στους πολίτες ηλικίας 60 – 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca. Τα ραντεβού τους δρομολογούνται για την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα που ήταν προγραμματισμένα και τα ραντεβού που χάθηκαν. Οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με sms στο κινητό τους για την ημέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο τρεις ημέρες πριν την ημερομηνία του ραντεβού.
Η δεύτερη ομάδα αφορά στους πολίτες που είχαν προγραμματιστεί να εμβολιαστούν στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο στη Helexpo στο Μαρούσι. Με την ίδια ακριβώς διαδικασία όπως και η ομάδα 60 – 64 ετών, και αυτά τα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα με Παρασκευή.
Οι ηλικιωμένοι, από 75 και άνω, και κυρίως όσοι είναι από 80 και άνω και η πλειονότητά τους είχε προγραμματισμένα ραντεβού για τη διενέργεια της δεύτερης δόσης του εμβολίου, θα προωθηθούν για εμβολιασμό την ερχόμενη Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα ανοίξουν κατ’ εξαίρεση Κυριακή, με σκοπό να μην υπάρχει μεγάλη απόκκλιση της δεύτερης δόσης σε σχέση με την πρώτη.
Πηγή : protothema.gr