Στο μικροσκόπιο των ερευνητών βρέθηκε ένα φαρμακευτικό βότανο-πρωταγωνιστής στη θιβετιανή ιατρική, λόγω των προστατευτικών του ιδιοτήτων έναντι της ήπιας γνωστικής διαταραχής, του πρόδρομου σταδίου της νόσου Αλτσχάιμερ
Στη θιβετιανή ιατρική, υπάρχει ένα φαρμακευτικό βότανο με ξεχωριστή θέση για τις πολλαπλές θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες το έκαναν όπλο στη μάχη κατά των βακτηρίων, των ιών, της οξείδωσης, της χρόνιας φλεγμονής, της υπεργλυκαιμίας και του καρκίνου. Το περί ου ο λόγος βότανο με την ονομασία Terminalia chebula (T. chebula) ή haritaki (χαριτάκι), τα οφέλη του οποίου καταγράφονται σε κλασικά κείμενα όσο και σύγχρονες μελέτες, συνταγογραφείται σήμερα για διάφορες ιατρικές καταστάσεις και, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, θα μπορούσε πιθανώς να λειτουργήσει θεραπευτικά και στην περίπτωση της ήπιας γνωστικής διαταραχής.
Η ήπια γνωστική διαταραχή (ΗΓΔ) θεωρείται ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ των φυσιολογικών σημείων γήρανσης και της άνοιας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί σε νόσο Αλτσχάιμερ, τον κύριο τύπο άνοιας (πρόδρομο στάδιο νόσου Αλτσχάιμερ).
Ερευνητές από το Κολέγιο Φαρμακευτικής και το Νοσοκομείο Meishan, τη Σχολή Εθνοτικής Ιατρικής και το Ινστιτούτο Ερευνών Ολοκληρωμένης Παραδοσιακής Κινέζικης και Δυτικής Ιατρικής -όλα παραρτήματα του Πανεπιστημίου Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής στην Τσενγκντού της Κίνας- πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας από το 1990 έως το 2024 για να αξιολογήσει τη δυναμική του βοτάνου στην αντιμετώπιση της γνωστικής εξασθένισης.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology.
πηγη: ygeiamou.gr