1189816322

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο λόγος που καθιερώθηκε η 11η Απριλίου σχετίζεται με την ημερομηνία γέννησης, το έτος 1775, του Τζέιμς Πάρκινσον, του Άγγλου ιατρού που ανακάλυψε το 1817 τη συμπτωματολογία της ασθένειας και έτσι το 1876 πήρε το όνομα του, αντί για «Τρομώδης Παράλυση» που ονομαζόταν μέχρι τότε. Από τον Απρίλιο του 2005, η κόκκινη τουλίπα είναι επίσημα το παγκόσμιο σύμβολο της ασθένειας του Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική, χρόνια και περίπλοκη νευροεκφυλιστική ασθένεια της μέλαινας ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της ντοπαμίνης. Είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσο μετά τη νόσο του Alzheimer. Με άλλα λόγια είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής των νευρικών κυττάρων που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Λόγω αυτής της έλλειψης της ντοπαμίνης, τα μηνύματα του εγκεφάλου δε μεταδίδονται ομαλά στους μυς, με αποτέλεσμα κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο (τρέμουλο), δυσκαμψία, βραδυκινησία, κακή ισορροπία, αλλά και μη κινητικά προβλήματα, όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα. Ενώ τα κινητικά συμπτώματα έχουν εδώ και καιρό θεωρηθεί ως τα θεμελιώδη συμπτώματα της νόσου, τα μη κινητικά συμπτώματα αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως καίρια για την ευημερία των ασθενών και, παρόλο που δεν είναι ακόμα τόσο εύκολα αναγνωρίσιμα, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και αποτελούν σημαντική αιτία νοσηλείας.

Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η συνεχιζόμενη έρευνα έχει οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα ώστε να μπορούμε να λέμε ότι υπάρχουν μέθοδοι που καθυστερούν αποτελεσματικά ή ακόμα σταματούν και εν τέλει αντιστρέφουν την πορεία της ασθένειας.