Μπορεί τα χρώματα της φύσης να κάνουν το τοπίο πανέμορφο μετατρέποντας τις αποδράσεις το Σαββατοκύριακο ως τις πλέον δελεαστικές, όμως οι οδηγοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πεσμένα φύλλα στους δρόμους, την μικρή διάρκεια της ημέρας αλλά και την βροχή. Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα αυτά που πρέπει να προσέξετε πριν το ταξίδι:

Ελέγξτε τα λάστιχα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξει είναι τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Το βάθος και η πίεση του πέλματος επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα πρόσφυσης και φρεναρίσματος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το φθινόπωρο αρκετοί οδηγοί αλλάζουν τα ελαστικά τους, άσχετα αν οι συμβουλές των ειδικών αναφέρουν ότι θα πρέπει να τα αλλάζουν κάθε φορά που τα ελαστικά φθαρθούν. Οι τελευταίοι μάλιστα αναφέρουν ότι σε βρεγμένο οδόστρωμα μπορεί να χαθεί η πρόσφυση ακόμη και με 90 χλμ/ώρα. Επιπλέον, ο οδηγός πρέπει να βεβαιωθεί για την κατάσταση της πίεσης των ελαστικών, ενώ θα πρέπει να γίνεται έλεγχος τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Προσοχή στα πεσμένα φύλλα

Όταν ο οδηγός βρεθεί σε δρόμο όπου έχει πολλά φύλλα καλό είναι να οδηγεί με μεγάλη προσοχή, χωρίς να κάνει απότομους ελιγμούς και φρεναρίσματα, ενώ θα πρέπει να οδηγεί με τον ίδιο τρόπο όπως όταν οδηγεί σε χιόνι.

Προσοχή στην ομίχλη

Όταν υπάρχει ομίχλη και ο οδηγός μπορεί να δει μόνο 50 μέτρα μπροστά, τότε πρέπει να κρατάει απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα και η ταχύτητά του να μην υπερβαίνει τα 50χλμ/ώρα. Μια άλλη συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί είναι να αυξήσουν την ορατότητα με την χρήση προβολέων ομίχλης. Με αυτόν τον τρόπο ο οδηγός έχει καλύτερη ορατότητα, αλλά δηλώνει και την παρουσία του στο δρόμο ώστε να γίνεται αντιληπτός από τους άλλους οδηγούς.

Σωστά φώτα

Η μέρα μικραίνει και ειδικά μετά την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για περισσότερη νυχτερινή οδήγηση. Βεβαιωθείτε πως τα φώτα του αυτοκινήτου σας δουλεύουν σωστά, δεν τυφλώνουν και εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ορατότητα.

Προσοχή στις προσπεράσεις

Οι προσπεράσεις φείλουν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια, αξιοποιώντας τη δύναμη του κινητήρα, έτσι ώστε η παραμονή στο αντίθετο ρεύμα να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

Αντικαταστήστε τους υαλοκαθαριστήρες

Οι ειδικοί λένε ότι η οδήγηση με υαλοκαθαριστήρες σε κακή κατάσταση μειώνει την ορατότητα κατά 20% έως 30%. Αυτοί πρέπει να αντικαθίστανται μία φορά το χρόνο, και ειδικά το φθινόπωρο, καθώς είναι συνήθως η πιο βροχερή εποχή. Η οδήγηση με καθαρά παράθυρα δίνει στον οδηγό καλύτερη περιφερειακή όραση.