Άμεσα σε ισχύ η «χαλάρωση» – Γεραπετρίτης: Εξετάζεται η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης – Τα self test καθορίζουν το άνοιγμα των σχολείων

Προ των πυλών βρίσκονται οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για την άρση ορισμένων εκ των περιοριστικών μέτρων του lockdown προκειμένου να επανεκκινήσουν οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο Τετάρτη προκειμένου να καταλήξει σε ένα πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Οι πληροφορίες θέλουν τους επιστήμονες να αποφασίζουν είτε αύριο κατά την συνεδρίαση είτε να χρειάζονται ακόμη μία μέρα και να καταλήξουν σε αποφάσεις την επόμενη, δηλαδή την Πέμπτη.

Αντίστοιχα αμέσως μετά την κατάθεση της εισήγησης στην κυβέρνηση αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες και αυτές τοποθετούνται αύριο ή μεθαύριο.

Κοινή αρχή σε κυβέρνηση και επιστήμονες είναι πως τo lockdown δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε κυρίως λόγω της κόπωσης των πολιτών οι οποίοι έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο πανδημίας με περιορισμούς στην καθημερινότητά τους, ενώ και η κατάσταση στην οικονομία είναι ασφυκτική.

Ωστόσο με σύμμαχο την επιτάχυνση του εμβολιασμού από τον ερχόμενο μήνα, την αναμενόμενη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και φυσικά την βελτίωση του καιρού, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων μηνών που επιτρέπει σε άρση ορισμένων από τα μέτρα.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης μπορεί να είπε πως είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα των δραστηριοτήτων «είναι σαν να λέμε ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα», ωστόσο σημείωσε πως ο εγκλεισμός δεν μπορεί να τραβήξει επί μακρόν.

Μιλώντας για το λιανεμπόριο πρότεινε να λειτουργήσουν μόνο τα μικρά μαγαζιά με ραντεβού και με κόφτη 3 ωρών, ενώ θα πρέπει να είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας μέσα στα μαγαζιά, ίσως και διπλή μάσκα.

Πρότεινε δε να ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις, παρά να γίνεται αυτό που γίνεται τώρα στις πλατείες.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr το νέο πλαίσιο που θα αποφασιστεί αναμένεται να ισχύσει άμεσα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr, πρώτες στην σειρά των επερχόμενων ανακοινώσεων είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις οι οποίες αναμένεται να επιτραπούν από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου.

Με δεδομένες τις εικόνες που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τους πολίτες λόγω καιρού να επιλέγουν την βόλτα τους σε παραλιακά μέτωπα γίνεται σαφές πλέον πως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τα όρια του οικείου δήμου δεν μπορεί να λάβει παράταση.

Άλλωστε από το πρόσφατο πακέτο χαλάρωσης των μέτρων, κατά κάποιο τρόπο το μέτρο αυτό «δοκιμάστηκε» αφού οι πολίτες μπορούσαν να φύγουν από τα όρια του δήμου τους στέλνοντας 6 στο 13033 με την αιτιολόγηση πως μεταβαίνουν σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Λιανεμπόριο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα φαίνεται πως καταλήγουν οι επιστήμονες από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και πιθανότατα τα μικρά καταστήματα.

Όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας τους, η λύση του click away, όπως πληροφορείται το protothema.gr φαίνεται να μην είναι πλέον στο τραπέζι και αυτό που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας να αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων με μόνο περιορισμό από μέρους τους τον αριθμό των πελατών εντός των χώρων βάσει τετραγωνικών.

Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία τώρα, παρά την βούληση κυβέρνησης και επιστημόνων είναι πιο περίπλοκο για να ληφθούν οι αποφάσεις. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν στα χέρια τους από την περασμένη εβδομάδα την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο υπάρχουν παράγοντες στην «εξίσωση» η οποίοι δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι.

Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα των σχολείων εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πότε θα είναι διαθέσιμα στην χώρα μας τα self tests τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για καθηγητές και μαθητές.

Όπως λέει στο protothema.gr η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα «θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως τα self tests θα έχουν πάει σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε χωριό για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία».

Όπως λέει επίσης ο προγραμματισμός στην παρούσα φάση αφορά στην επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του protothema.gr οι επιστήμονες αύριο (ή και την Πέμπτη) αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες αλλά όχι για την Δευτέρα 5 Απριλίου.

Τα σενάρια που εξετάζονται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των self tests είναι δύο. Εάν, στην αισιόδοξη περίπτωση, είναι διαθέσιμα στην χώρα μας, την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, τότε θα ανακοινωθεί άνοιγμα των σχολείων για τις 8 Απριλίου. Εάν σημειωθεί καθυστέρηση τότε οι μαθητές γυμνασίων αλλά κυρίως των Λυκείων θα ξεκινήσουν την δια ζώσης εκπαίδευση την επόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Άλλωστε οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη πως θα ήθελαν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο μαζί με τα σχολεία έτσι ώστε να μπορέσει κατά την εξέταση των δεδομένων να υπάρξει σαφής επιδημιολογική αποτύπωση της κάθε κίνησης.

Τι θα ισχύει για τα self tests

Ήδη, τροπολογία για υποχρεωτικό self test για μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, καταρτιζόμενους και λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία, αναμένεται να καταθέσουν, προς ψήφιση, στη Βουλή τα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία».

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.

Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (όπως πχ. απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Πηγή: protothema.gr